Άγριες Αγκινάρες στη Φάρμα μας
Οι αγκινάρες, μέλος της οικογένειας των γαϊδουράγκαθων, είναι ένα μοναδικό και ενδιαφέρον λαχανικό που συχνά παραβλέπεται στον κόσμο της μαγειρικής. Με το ξεχωριστό τους σχήμα, τα αγκαθωτά φύλλα και την πλούσια υφή τους, οι αγκινάρες προσφέρουν μια υπέροχη γεύση και πλήθος ωφελειών για την υγεία. Στο αγρόκτημά μας, είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι αγκινάρες μας μεγαλώνουν άγριες.
Σχετικά με το Φυτό
Οι αγκινάρες είναι στην πραγματικότητα μπουμπούκια λουλουδιών που συγκομίζονται πριν ανθίσουν πλήρως. Είναι γηγενείς στη μεσογειακή περιοχή και έχουν καλλιεργηθεί για αιώνες σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Οι αγκινάρες καλλιεργούνται συνήθως για τα εδώδιμα μπουμπούκια λουλουδιών τους, τα οποία συγκομίζονται πριν ανοίξουν τα λουλούδια. Οι μίσχοι του φυτού είναι παχιοί και σαρκώδεις, και τα φύλλα είναι ασημόχροα-πράσινα με μακρύ, καμπυλωτό σχήμα.
Καλύτερες Συνθήκες Καλλιέργειας
Τα αγκινάρες ανθίζουν σε πλήρη ηλιοφάνεια και προτιμούν μια τοποθεσία με καλά αποστραγγιζόμενο, γόνιμο έδαφος. Απολαμβάνουν το μέτριο κλίμα και αντέχουν στην περιστασιακή ξηρασία. Οι αγκινάρες προτιμούν ένα άμμο-πλούσιο, καλά αποστραγγιζόμενο αλλά γόνιμο έδαφος. Ένα ελαφρά αλκαλικό pH του εδάφους είναι ιδανικό. Η καλή αποστράγγιση είναι κρίσιμη για να αποφευχθεί η σάπιση των ριζών, ειδικά σε περιοχές όπου θα υπερχειμαζονται. Ωστόσο, το έδαφος πρέπει επίσης να είναι σε θέση να διατηρεί το νερό αρκετά καιρό για να επιτρέψει στις ρίζες να το απορροφήσουν κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.


Καλύτερη Στιγμή για Συγκομιδή
Η συγκομιδή των αγκιναριών ξεκινά στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου και συνεχίζεται μέχρι τον πρώτο παγετό. Τα ανθοκονίδια συνήθως συλλέγονται όταν φτάσουν στο μέγεθος τους, λίγο πριν αρχίσουν να ανοίγουν οι βρακτές. Η καλύτερη στιγμή για τη συγκομιδή των αγκιναριών είναι το πρωί, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Αυτό βοηθάει στη διατήρηση της φρεσκάδας και της γεύσης τους.
Η προετοιμασία ενός αγκινάρα για κατανάλωση περιλαμβάνει μερικά βήματα:
Κόψιμο του κοτσάνιου: Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι για να κόψετε το κοτσάνι. Αν θέλετε να καταναλώσετε το κοτσάνι, μπορείτε να ξεφλουδίσετε το σκληρό εξωτερικό δέρμα για να φτάσετε στο μαλακό, λευκό, τρώσιμο εσωτερικό.
Κόψτε την κορυφή: Τοποθετήστε το αγκινάρι στην πλευρά του και κόψτε το πάνω τρίτο μέρος του αγκιναριού. Αυτό πιθανότατα θα είναι 1 έως 2 ίντσες από την κορυφή.
Αφαίρεση των αγκάθιων: Χρησιμοποιήστε κουζινούλες για να κόψετε το επάνω μέρος των φύλλων. Αυτό γίνεται για να αφαιρέσετε τα αγκάθια.
Αφαιρώντας τα φύλλα: Ξεκινήστε τραβώντας τα φύλλα του αγκινάρα μέχρι να φτάσετε στα πολύ λεπτά, λεπτά κίτρινα φύλλα στο κέντρο. Αυτό θα πρέπει να αποκαλύψει μεγάλο μέρος της καρδιάς.
Αφαίρεση του Πνιγηρού: Ο πνιγηρός είναι η θολή μεριά μέσα στην καρδιά του αγκινάρα. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι ή ένα κουτάλι για να ξεφλουδίσετε τους εσωτερικούς τοίχους του αγκινάρα, αφαιρώντας εντελώς τον πνιγηρό.
Θυμηθείτε να τρίψετε τις κομμένες πλευρές του αγκινάρα με λεμόνι για να αποτρέψετε τη μελάνωση λόγω οξείδωσης. Τώρα, ο αγκινάρας σας είναι έτοιμος για μαγείρεμα και απόλαυση!



Συνταγές
Τα αγκινάρες είναι ευέλικτες στο μαγείρεμα. Μπορούν να ψηθούν στη σχάρα, να ατμιστούν, να γεμιστούν ή ακόμα και να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσες και σαλάτες. Εδώ είναι μερικές συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε:
Άγριο Σκόρδο, Αγκινάρα και Λεμονόρυζο: Αυτή η χορτοφαγική συνταγή ρυζιού συνδυάζει φρέσκο λεμόνι, εποχιακή αγκινάρα και τη γλυκύτητα του άγριου σκόρδου, καθιστώντας το το τέλειο πιάτο για μια ημέρα της άνοιξης.
Σούπα με Κοτόπουλο, Αγκινάρα και Άγριο Ρύζι: Μια ελαφριά, υγιεινή και θρεπτική σούπα με λαχανικά, άγριο ρύζι και καρδιές αγκινάρας. Είναι μια γρήγορη και εύκολη συνταγή για δείπνο που είναι επίσης φιλική προς την κετογενική δίαιτα.
Ενδιαφέροντα Γεγονότα
Οι αγκινάρες είναι ένα από τα παλαιότερα τρόφιμα που γνωρίζουν οι άνθρωποι. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η αγκινάρα έγινε γνωστή μέσω του Θεού Ζευς. Οι αγκινάρες θεωρούνται νόστιμη λιχουδιά σε πολλές κουζίνες. Συχνά εμφανίζονται σε πιάτα γκουρμέ και εκτιμώνται για την ξεχωριστή τους γεύση.
Πηγές
Wikipedia (Artichoke)
Wikipedia (Wild Artichoke)